Sterke møter på Vestbredden
I begynnelsen av desember 2024 reiste vi, en delegasjon fra den norske KFUK-KFUM-bevegelsen, på partnerbesøk til Vestbredden. Vi ønsket å vise solidaritet med våre kollegaer og alle som lider på grunn av konflikten som preger Palestina. Gjennom de tre dagene vi reiste rundt fikk vi på nytt bekreftet hvor viktig dette arbeidet er.
YMCA, YWCA og Joint Advocacy Initiative (JAI) jobber alle for ungdommers velvære og for fred i Palestina. Organisasjonene jobber konstant med å forbedre mental helse blant ungdom i konflikt, og å styrke rettighetene og mulighetene for unge med nedsatt funksjonsevne som årsak av militær vold. I tillegg bidrar de i en fredelig kamp for palestinske bønders rett til egen jord.
Møtene på denne reisen var sterkere enn noen gang, på grunn av den vanskelige situasjonen palestinerne lever i hver dag. Disse historiene vil være med oss videre i livet. Vi håper du vil ta deg tid til å lese dem.
Grunnet sikkerhets- og personvernshensyn velger vi å ikke vise ansiktene på enkelte av dem vi har møtt.
Ungdommer jobber for mennesker med funksjonsnedsettelser
Vi møtte unge kvinner og menn med funksjonsnedsettelser i flyktningeleiren i Jenin. Noen av dem er født med en funksjonsnedsettelse, mens andre har fått det som et resultat av skader fra militære angrep. De fem ungdommene vi møtte, har startet en vennskapsgruppe som jobber for at myndighetene og lokalbefolkningen skal tilby skadede ungdommer flere tjenester. Deriblant har de jobbet for at personer som har fått alvorlige skader, skal ha tilgang til å tilrettelegge hjemmene sine og gjøre livet lettere på forskjellige måter. Det er bare YMCA East Jerusalem som er igjen i Jenin for å tilby ungdommer støtte og rehabilitering etter vold.
![](https://kfuk-kfum-global.no/content/uploads/2025/01/Delegasjon-og-kollegaer-i-Jenin-scaled.jpg)
![](https://kfuk-kfum-global.no/content/uploads/2025/01/YMCA-i-Jenin-scaled-e1737540068353.jpg)
![](https://kfuk-kfum-global.no/content/uploads/2025/01/Gravlund-i-Jenin-front-Oivind-Landmark-scaled.jpg)
Psykologen med såpeboblene
En av psykologene fra YMCA East Jerusalem, som jobber i flyktningleiren i Jenin, forteller at hun pleier å ha med seg såpebobler på de første samtalene med de yngste. Det er en god måte å få dem til å puste rolig og jevnt. I flyktningleiren i Jenin møtte vi fire unge gutter som har opplevd utallige angrep. Mohammad (11), Amin (12), Mahmoud (11) og Mohammad (12) har alle vært vitne til gjentatte militære angrep hvor familiemedlemmer og venner er blitt drept og skadet. I møte med volden har de fått hjelp til å bearbeide sine traumer gjennom rehabiliteringsprogrammet til YMCA East Jerusalem, som gjennomføres i tett samarbeid med skolene drevet av UNRWA i flyktningleiren. YMCAs arbeid med lokalsamfunnet i Jenin skaper en sosial infrastruktur som bidrar til sikkerhet og gjør at man raskt får oversikt over behov etter angrep. Slik jobber de målrettet for at de unge skal få rask hjelp etter å ha opplevd vold.
YWCA of Palestine ser nytt håp i ungdom
YWCA of Palestine jobber med å bygge opp et program for ungdomsmedvirkning, og de har startet en ungdomsgruppe med 30 medlemmer. De har startet et opplæringsprogram for ungdommer som lærer dem hvordan de kan bruke sine egne stemmer til å påvirke samfunnet. «Vi merker i større grad nå enn før at ungdommene vi møter er mer bevisste sin egen verdi og ønsker å bruke sin stemme til å endre sin egen situasjon», sier Christie (24) som leder YWCAs arbeid i Betlehem.
![](https://kfuk-kfum-global.no/content/uploads/2025/01/YWCA-Bethlehem-besok-1024x768.jpg)
Alices fredelige kamp mot okkupasjonen
Alice sin gård er under press fra bosettere. «Vi oppfører oss ikke som de ønsker. De vil at vi skal ty til vold, men jeg snakker kun om kjærlighet», sier Alice mens hun ser utover eiendommen. Vi møter henne rett etter hun er sluppet ut fra varetekt. Kroppen hennes er full av blåmerker etter slag, men stemmen er rolig og behersket. Hun og hennes familie opplever trusler, og har flere ganger blitt utsatt for voldelige angrep fra bosettere som forsøker å overta huset og jorden deres. Alice dokumenterer hver konfrontasjon. To ganger har hun blitt arrestert og tiltalt for vold, men Alice har blitt frikjent i retten takket være videobevisene hun har samlet. Hun kjemper en fredelig kamp for å beholde hjemmet sitt.
![](https://kfuk-kfum-global.no/content/uploads/2025/01/Alice-anonym-scaled-e1737540250218-1024x1024.jpg)
En vennlig bonde med sterke røtter
Vi besøkte 75 år gamle Nicola Al Sarras, som er bonde. Han har mottatt 450 oliventrær fra Joint Advocacy Inititativ (JAI) gjennom Keep Hope Alive-kampanjen. Gjennom kampanjen samler JAI inn penger og kjøper inn oliventrær, som videre plantes for å sikre bøndenes eierskap til jorda. Mange av oliventrærne på Nicolas gård er plantet av KFUK-KFUMs folkehøgskoleelever. I tillegg gir JAI de palestinske bøndene juridisk hjelp i godt samarbeid med Flyktninghjelpen. Dette er dessverre nødvendig, fordi blant annet Nicolas gård er under press fra bosettere som truer hans eiendom. Nicola kjemper for å beholde jorden sin, vel vitende om at bosetterne kan ta over om han ikke drifter den. Og han er fast bestemt på å fortsette: «Hvis du ikke er sterk nok, vil vinden blåse deg av gårde», sier han.
![](https://kfuk-kfum-global.no/content/uploads/2025/01/Nicola-Al-Sarras-i-bruk-scaled-e1737540233356-1024x1024.jpg)
Vi reiser fra partnerne våre rystet av å se hvordan vold, okkupasjon og rå undertrykkelse ødelegger liv og bryter ned samfunnet. Samtidig er vi overveldet over hvordan våre kollegaer tviholder på vårt verdigrunnlag og gjør alt de kan for sine medmennesker. Det gir håp om at en bedre fremtid er mulig.
Med mange ønsker om fred i Palestina og Israel,
Øivind Mehl Landmark (Generalsekretær i KFUK-KFUM Norge)
Gyrid Mangersnes (Styreleder i KFUK-KFUM Norge)
Kristin Bjorå (Fung. daglig leder i KFUK-KFUM Global)
Joachim Wallentin (Programrådgiver i KFUK-KFUM Global)
![](https://kfuk-kfum-global.no/content/uploads/2023/08/52573297976_e0cf28d6f9_k-1024x683.jpg)