fbpx

Boikott

Som enkeltperson kan det føles vanskelig å endre urettferdighet som finnes i verden. Boikott er et ikke-voldelig virkemiddel du kan bruke for å gjøre nettopp det. Her kan du lese og lære om hvorfor vi oppfordrer til boikott, og hva DU kan boikotte for at dine penger ikke skal bidra til et system som begår brudd på menneskerettighetene og apartheid.

Boikott som virkemiddel

Boikott er et ikke-voldelig virkemiddel som har vist seg å være effektivt for å endre grunnleggende og alvorlig urettferdighet. En økonomisk boikott utføres av enkeltpersoner, selskaper eller stater som velger å ikke kjøpe varer som opprettholder eller skaper urettferdighet. Vi oppfordrer til bred økonomisk boikott av varer fra Israel, fra israelske bosettinger og fra selskaper som medvirker til okkupasjonen av Palestina. Ansvaret for å si ifra om at Israels handlinger ikke er akseptabelt ligger ikke bare hos deg og meg som forbrukere. Derfor jobber vi for at norske bedrifter og den norske stat skal trekke sine investeringer i selskaper som bidrar til å opprettholder okkupasjonen. Norge må sanksjonere brudd på menneskerettigheter.

KFUK-KFUM Global anerkjenner Israel som en legitim stat i tråd med folkeretten. Standpunktet vi har tatt om å ha en bred økonomisk boikott av varer og tjenester som bidrar til okkupasjonen av Palestina, er fullt forenlig med denne anerkjennelsen. Vårt boikott-standpunkt er basert på respekt for universelle menneskerettigheter og internasjonal lov. En ikke-voldelig økonomisk boikott vil presse aktører som tjener på okkupasjonen, til å endre den undertrykkende politikken som i dag føres av israelske myndigheter. Vi mener at en slutt på okkupasjonen vil være til det beste for både israelere og palestinere. Å la være å kjøpe et produkt fordi vi er uenig med produsentens etiske retningslinjer er ikke et budskap om hat, men et demokratisk, legitimt og ikke-voldelig verktøy vi bruker for å endre urettferdig politikk.

Les mer om vår Fritt Palestina- kampanje her.

Hvorfor boikott?

Vi mener at det må være et samsvar mellom våre meninger og våre handlinger. Hvis vi mener at okkupasjonen av Palestina er feil, bør vi heller ikke støtte den økonomisk og dagens situasjon gir oss ikke noe valg. Vi ønsker ikke å bli medskyldige i brudd på menneskerettigheter og internasjonal lov, og må derfor unngå å gi økonomisk støtte til aktører som bidrar til okkupasjonen av Palestina. 

Her er tre grunner til å boikotte Israel:

1. Ikke støtt det du er i mot!

Jeg vil ikke at mine penger skal støtte brudd på menneskerettighetene og diskriminering. Hva med deg?

2. Vi vet at boikott fungerer.

Boikott var et sentralt virkemiddel i kampen mot apartheid i Sør-Afrika.

3. Palestinerne selv ønsker at vi skal boikotte.

Boikott er en ikke-voldelig metode å vise at man bevist tar avstand fra Israels handlinger.

KFUK-KFUM Global er en solidaritetsorganisasjon som samarbeider med partnere over hele verden for menneskerettigheter, rettferdighet og fred. Vi har en plikt ovenfor våre partnere og støttespillere til å jobbe for disse målsettingene på en mest mulig effektiv måte. Da er det umulig for oss å jobbe mot menneskerettighetsbrudd i Palestina og Israel på den ene siden, samtidig som vi opprettholder økonomisk støtte gjennom investeringer på den andre. 

Vi velger bort okkupasjonsvarer fordi vi tar menneskerettighetene på alvor og fordi vi ikke ønsker å støtte brudd på internasjonal lov. Vår boikott vil oppheves når staten Israel avslutter okkupasjonen og følger internasjonal lov.

Produkter du kan velge bort:

Teknologiselskapet HP er vi kjent med at lager PCer og printere. Men de lager også overvåkningsutstyr, som hånd- eller ansiktscannere til muren på Vestbredden. Denne muren har Israel bygget, og den brukes til å begrense bevegelsesfriheten til Palestinere.

I tillegg driver HP mange av IT-systemene i den israelske marinen, som brukes til å opprettholde den ulovlige blokaden av Gaza.

Du har kanskje sett produktene til Moroccan Oil hos frisøren? Til tross for navnet, er dette et israelsk selskap. Mange av produktene deres er merket med «Made in Israel», men Morrocan Oil vil ikke avklare om dette faktisk betyr Israel eller om produktene blir produsert på okkupert område.

Uansett er det sikkert at de bidrar økonomisk til okkupasjonen, gjennom skatter til den israelske staten.

Det var en seier da Sodastream flyttet produksjonen sin ut av Vestbredden, etter vedvarende protester fra forbrukere.

Men produksjonen er fortsatt i Israel, en stat som begår systematiske brudd på menneskerettigheter – tilsvarende apartheid. Vi anbefaler å styre unna alle selskaper som er involvert i den israelske okkupasjonsøkonomien.

Frukt og grønt som blir produsert på okkuperte palestinske områder blir likevel merket med «produsert i Israel».

Dette gjør det vanskelig for oss som forbrukere å velge bort mat som er ulovlig produsert. Derfor anbefaler vi å styre unna all frukt og grønt som er merket som israelsprodusert.

Typiske varer er poteter, gulrøtter, sitrusfrukter, avokadoer, og dadler.

BAMA og Coop har fokus på å ikke distribuere varer produsert på okkupert land. Likevel handler de med leverandører som driver deler av sin produksjon på okkupert områder, uten vilje til å stoppe dette. Dette gjelder spesielt leverandøren Mehadrin.

BAMA og Coop importerer fortsatt israelske varer til tross for at de hevder at de legger etisk handel til grunn.

Andre selskaper vi vil trekke frem, som også bidrar til opprettholdelsen av okkupasjonen av Palestina, er blant annet:

– Puma sportsutsyr

– Vegetarmat fra Hälsens Kök

– Ahava dødehavsprodukter

– Starbucks

Hjelpemidler


Det er vanskelig å holde oversikt over alle de mange varene fra Israel og okkuperte områder, og selskapene som distribuerer disse.

Et nyttig verktøy å vite om er strekkode-nummeret 729.

Starter strekkoden til en vare med 729, betyr det at varen har tilknytning til Israel.