fbpx

Gaza YMCA bombet av israelske styrker

Pressemelding 18.12.2023

Med stor sorg og bekymring mottok KFUK-KFUM Norge i dag rapporter om at YMCA sine lokaler i Gaza by har blitt rammet av et luftangrep

Oppdatering: 22. desember la Aljazeera ut en videoreportasje fra Gaza YMCA. Den kan du se nederst. Åtte mennesker er drept, mange er skadet, store deler av området er ødelagt og alle som søkte tilflukt der har flyktet.

 “Vi jobber på spreng med å få kontakt med kollegaer som er på stedet, men all kommunikasjon til de som har søkt tilflukt i Gaza YMCA sine lokaler har vært brutt siden angrepet. Vi frykter at sannheten som etter hvert vil komme for en dag er langt verre enn de første ubekreftede  meldingene vi til nå har mottatt. Vi står overfor en uvisshet som er forferdelig”  

Generalsekretær i KFUK-KFUM Norge Øivind Mehl Landmark

De første ubekreftede meldingene vi har mottatt fra kollegaer på Gaza forteller oss at en bombe har truffet barnehagen til YMCA og at 12 mennesker som hadde søkt tilflukt der er drept. I YMCA sine bygninger og i kirkene i byen har mange YMCA medlemmer, store deler av Gazas kristne befolkning, og andre sivile fra lokalmiljøet søkt tilflukt i det de har trodd har vært trygge områder. 

“YMCA har vært regnet som et trygt sted, skjermet for direkte angrep tidligere, på lik linje med FN institusjoner og skoler. Nå finnes det ikke trygge steder igjen å flykte til. De siste ukene har vi mottatt meldinger om at situasjonen er i ferd med å bli helt ulevelig og håpet for en løsning forsvinner» sier Kristin Bjorå utenlandsleder i KFUK-KFUM Global. 

Samtidig har det i løpet av helgen kommet nyheter om at kirkene i Gaza by også er under angrep. I helgen ble det rapportert at en mor og hennes datter, på vei til et toalett, ble drept av skarpskyttere fra det israelske militæret. Silke hendelser, sammen med mangelen på vann og elektrisitet  i kirken, skaper en situasjon hvor det blir umulig og farlig å dekke selv de mest grunnleggende behov.

“De som har søkt tilflukt i kirkene og hos Gaza YMCA nektes tilgang på mat, vann og helsehjelp. Samtidig vet vi at de som forsøker å bevege seg ut av lokalene, eller inne på de deler av området som Israels skarpskyttere kan dekke, risikerer å bli skutt og drept. Noen hundre sivile sitter her fast i en forferdelig situasjon med valget mellom å sulte eller tørste i hjel, eller bli skutt hvis de beveger seg ut”, sier Landmark.

En rapport fra Human Rights Watch og Amnesty sin dokumentasjon av pågående menneskerettighetsbrudd peker også på bruk av sult som våpen i krigen, noe som ytterligere forsterker bildet av brudd på menneskerettighetene. 

«Det som skjer i Gaza akkurat nå er er i mine øyne klare krigsforbrytelser. Kollektiv avstraffelse er en krigsforbrytelse; og vi ser en hel sivilbefolkning som nektes tilgang på mat, vann og helsehjelp. Tvangsflytting er en krigsforbrytelse; og vi ser en sivilbefolkning som jages fra skanse til skanse i jakt etter trygghet. Vilkårlige, uforholdsmessige og bevisste angrep mot en sivilbefolkning er en krigsforbrytelse; og nå ser vi en hel befolkning holdes til ansvar for Hamas sitt angrep 7. oktober. Disse handlingene bryter ikke bare med folkeretten, men de utfordrer vår forståelse av menneskeverd og medmenneskelighet. Hva er verdiene våre og vårt menneskesyn verdt, hvis vi kan stå og se på dette uten å handle?» spør Landmark.

Det kan kjennes som om vi står uten handlingsalternativer. Men noe kan vi som enkeltmennesker og organisasjoner gjøre for å legge press på verdens ledere for å få en slutt på lidelsene: 

  • KFUK-KFUM Norge oppfordrer sammen med våre verdensbevegelser YMCA og YWCA det internasjonale samfunnet til å gripe inn og sikre en umiddelbar stans i krigshandlingene. 
  • Vi oppfordrer alle medmennesker til å engasjere seg og gi så mye støtte de kan til sivilsamfunnsorganisasjoner som redder liv og kjemper for den palestinske sivilbefolkningens rettigheter.
  • Vi oppfordrer alle nordmenn som er i gang med juleforberedelser om å ikke kjøpe produkter som bidrar til å opprettholde Israels  ulovlige okkupasjon av Palestina. Hos KFUK-KFUM Global kan du lese mer om boikott som virkemiddel og hvilke produsenter det kan være lurt å styre unna om du ikke indirekte vi støtte okkupasjonen.  

 «Vi og hele YMCA-bevegelsen står sammen med våre kolleger og venner i Gaza. De ber oss om å fortelle om det som skjer i Palestina og legge press på verdens ledere til å gripe inn. Vi vil fortsette å kjempe for rettferdighet, og ber om fred for alle mennesker i regionen,» avslutter Landmark.

23. desember delte Aljazeera reportasje fra Gaza YMCA.

Støtt arbeidet i Palestina!