fbpx

Otim i Kiryandongo

Otim (27) er født og oppvokst i Kiryandongo flyktningebosetning nord i Uganda. Familien hans var blant de første som flyktet fra krigen i Sør-Sudan tidlig 1989. Han ble født i flyktninge-bosetningen og har vokst opp med enslig mor. Faren døde i flyktningebosetningen, da Otim fremdeles var liten. Han er nå frivillig og prosjektleder for YWCAs Peacemaker-gruppe i Kiryandongo.

Helt fra barndommen har Otim drømt om å jobbe i media. Fra han var liten og hørte på radio, og til han ble eldre og så folk snakke på TV. Han fulgte drømmen sin og tok fag innenfor journalistikk og massekommunikasjon, før han fikk jobb som en radiovert. Videre vil han bruke sin erfaring innenfor media til å dele historier, fordi det å få og dele informasjon gir innvirkning. Folk får høre hverandres historier og de deler sammen. Det er med på å endre samfunnet.

Otim studerer journalistikk og kommunikasjon, og jobbet som radiovert i Sør-Sudan. I 2016 ble han arrestert i Sør-Sudan etter å ha skrevet en artikkel om en av presidentens foreslåtte stater. Etter å ha sluppet ut fra avhør av nasjonalgarden, rømte han tilbake til Kiryandongo, Uganda. Det var allerede mange veiblokader, og som regel slapp du videre ved å gi noe lite til personellet som stoppet deg. Ved den siste blokaden før grensen gikk sjåføren lei av å gi ut ting, og nektet. Otim og de andre i bilen ble tatt ut, og lagt på bakken med henda over hodet. All bagasje ble kastet ut og sjåføren anholdt. Otim og de andre ble nå etterlatt til å gå mot grensen. Like før grensen ble de plukket opp av en lastebilsjåfør som kjørte de til en “mobile money outlets” (kiosk som overfører penger mellom mobiltelefoner). Alle eiendeler var blitt fratatt dem, men Otim hadde nummeret til sin tante og fikk til slutt kommet seg tilbake til Kiryandongo.

Otim vet hvem som gjorde det mot ham. Til en viss grad bærer han fremdeles nag over det som skjedde. Sør-Sudan er et land med over 64 forskjellige stammer, og opplever mange uenigheter og kamper i mellom seg. Hvordan skal Otim forholde seg til noen fra en annen stamme som gjorde slikt mot ham? Det var vanskelig å kommunisere med dem, da man er redd for at skal få lyst til å hevne seg.

Samme år som Otim flyktet tilbake til Kiryandongo avholdt bosettingen en fotballturnering. Det er en arena hvor ungdommer møtes, samhandler og blir engasjerte. Men i de fleste tilfeller ender det med slagsmål. De satte seg derfor ned på tvers av stammer, som Peacemaker-grupper, og bestemte at hvert fotballag skulle ha ungdommer fra forskjellige stammer. 

I Peacemaker-gruppene har de laget en trygg plass blant hverandre, der historier blir delt på tvers av stammer. Ungdommene finner ut at de er ikke så ulike hverandre, og at de andre ikke nødvendigvis er de som begår den urett de har trodd. Flere og flere har vist sin interesse for Peacemaker-gruppene, og deres mobilisering og ungdomsledet-aktiviteter. Peacemakergruppene er et verktøy mot bærekraftig sosial rettferdighet. I samfunnet har det vært vanskelig å stole på hverandre, basert på en konfliktfylt historie. Men sammen tar vi fordelene av mangfoldet, og er frivillige i et samfunn vi alle bryr oss om. Mange er arbeidsledige, og isteden for å bebreide dem selv og situasjonen, snus det om til noe positivt som gagner alle. Alle tar med sine kunnskaper fra forskjellige bakgrunner, og sammen er de enda sterkere.