fbpx

Levebrød-program i Kiryandongo flyktningbosetting

På grunn av den pågående konflikten i Sør-Sudan, har det de siste tiårene vært en enorm tilstrømming av sørsudanske flyktninger til det nordlige Uganda. I Kiryandongo flyktningleir har Sør-Sudan YWCA sammen med Uganda YWCA derfor begynt å arbeide med traumebehandling, peacemaker-grupper og levebrød-program (economic empowerment). Siden arbeidet startet i oktober 2016 har det blant annet blitt opprettet 22 spare- og investeringsgrupper for kvinner, og vi har fått besøke tre kvinner som har startet virksomheter som har vært livsnødvendige for å klare seg i leiren.

Skrevet av Nina Søraa, frivillig i KFUK-KFUM Global.

Asunta John (34)

Asunta ankom Kiryandongo i oktober 2016 og ble med i en av spare- og investeringsgruppene allerede samme måned. Hun har vært i gjennom flere av kompetansetrenings-programmene til Sør-Sudan YWCA, og har opprettet en egen restaurant i leiren der de frivillige i YWCA ofte kommer for å spise lunsj. Hun har 7 barn å ta vare på, og sier at uten driften av restauranten sin hadde det aldri gått rundt. På grunn av suksessen med restauranten er det flere kvinner som har blitt inspirert av bedriften hennes og folk kommer stadig innom for tips om hvordan de selv kan bli med i en av gruppene.

Martha Nyaal (25)

Martha kom til Kiryandongo i 2015, og etter å ha blitt med i en spare- og investeringsgruppe med 15 andre kvinner startet hun en frisørsalong. I perioder med stor tilstrømming av nye flyktninger er det mange som kommer innom frisørsalongen, men i de rolige periodene fikk hun ideen om å utvide slik at hun nå har åpnet en restaurant ved siden av sammen med en venninne. ”Folk trenger alltid mat,” sier hun og forteller at med begge bedriftene i gang så går ting akkurat rundt. ”Jeg har ansvar for å brødfø 22 familiemedlemmer, og hadde aldri klart meg på matutdelingene fra FNs matvareprogram alene.”

Martha (t.h) og venninnen (t.v) hun har åpnet restauranten med.

Natasha (14)

Natasha passer småsøstrene og butikken til moren mens moren står i kø for utdeling av matrasjoner. Etter at moren ble med i en av YWCAs spare- og investeringsgrupper, fikk hun nok midler til å åpne egen butikk som selger enkle varer som mel, ris, te og potetgull. Her kommer det folk stadig innom for å handle.

Sør-Sudan YWCA skaper håp, og bygger fred. Vi vil oppfordre deg til å investere i arbeidet som gjøres for de lokale i Kiryandongo flykningbosetting, i form av en fast månedlig gave.

Din gave skaper en mer rettferdig verden! 

Støtt arbeidet!