fbpx

Jeg vil bli president

Historien til Sør-Sudan har vært preget av konflikt. Den lange krigshistorien har medført at svært mange unge sørsudanere har vokst opp med mangel på muligheter, i tillegg lever svært mange barn og unge med traumer fra opplevelser de har gått gjennom. I 2016 var det flere flyktninger som flyktet fra Sør-Sudan til Uganda enn flyktninger og migranter som krysset Middelhavet på vei til Europa.

KFUK-KFUM Global jobber sammen med YGlobal Uganda i Kiryandongo flykningbosetting i Uganda. En del av vårt arbeid er rettet mot barn, hvor vi benytter tegneteknikker som en del av traumebehandling for barna som har flyktet fra Sør-Sudan. 

I 2016 startet et prosjekt der barn får bruke kunst til å bearbeide opplevelser, traumer og følelser. Flyktningene som kom til Kiryandongo fikk møte med veiledere når de ankom, barna som var med foreldrene sine fikk tegnesaker og satt på venterommet og tegnet mens de ventet. Noen av de som jobbet som veiledere la merke til at tegningene viste at barna hadde opplevelser de trengte å bearbeide, men som de kanskje ikke hadde nok språk til å uttrykke.

Dette ble starten på et terapiprogram for barn. Barna får utfolde seg fritt gjennom tegning, lek, maling, musikk og formgivning. Tegningene diskuteres i sammen med en veileder, og barna får hjelp til å tolke tegningene sine. Dette er med på å identifisere hvordan barna har det, og om de trenger ekstra støtte i hverdagen. Barna som deltar i terapien er bedre rustet til å delta i undervisningen på skolen, og blir værende på skolen i større grad etter å ha deltatt i programmet.

KFUK-KFUM Global og KFUK-KFUM-speiderne presenterte i 2017 utstillingen «Jeg vil bli president», med tegninger og budskap av barn og unge fra Sør-Sudan bosatt i flyktningbosettingen Kiryandongo. Utstillingen var kurert av Barnekunstmuseet og hang hos dem våren 2017. Utstillingen består av tegninger, historier og bilder av de unge kunstnerne.