Globalnytt 2/2022


Last ned Globalnytt 2/2022, med fokus på likestilling, klimakamp og inkludering!

Den nye normalen

Det har vært et begivenhetsrikt år! Endelig fikk vi en "normal" sommer, hvor vi fikk dratt på sommerleirer. Vi har møtt engasjert ungdom, våre YMCA og YWCA partnere, og kanskje til og med deg? 

Men hva har egentlig blitt normalen? Vi ser at retten til å være seg selv blir angrepet, gang på gang. 25. juni måtte jeg snakke med 600 konfirmanter om urettferdighet, fordi det å ikke få elske den man vil, det er urettferdig. I september var jeg tilbake i Palestina, og aldri har jeg følt med mer frustrert og hjelpesløs enn da vi intervjuet ungdom som blir mishandlet av det israelske militæret. Hver dag opplever de forbrytelse mot menneskeheten, bedre kjent som apartheid. På side 17 kan du lese om hvordan du gir et oliventre i gave. En viktig inntektskilde, og et symbol på håp og motstand. 22 millioner mennesker på Afrikas Horn står uten mat, på grunn av klimaendringer. Siden midten av juni har Pakistan lidd av historisk destruktie klimakatastrofer. 650.000 gravide kvinner trenger hjelp med reproduktiv helse, men ødelagt infrastruktur forhindrer dette. Klimakatastrofer påvirker jenter og kvinner direkte og hardt.

På side 13 kan du lese om Glory, som jobber som SRHR-rådgiver i Kenya. Hun forteller om at argumentet om prevensjon som et viktig klimatiltak er urettferdig. Å legge skylden for klimakrisen over på de som har bidratt minst til den, er en skadelig distraksjon fra lands ansvar om de strukturelle årsakene bak klimakrisen. 

Heldigvis finnes det mange engasjerte unge, som jobber for en mer rettferdig verden. Våre frivillige er et eksemplarisk eksempel på det. I år har de blitt med på bla. YMCA World Council, FNs Klimatoppmøte og vårt eget Advisory Council, og gjort en formidabel jobb. Morgendagens verdensledere traff vi på de mange sommerleirene vi har vært på, og på side 10 kan du se et bildedryss! Året nærmer seg fort slutten, og den mørke tiden kan lett føles overveldende. Ta vare på deg selv, og de rundt deg. 

Ha en velsignet jul, og god lesning!

- Johanne Nome, redaktør


globalnytt_0222.pdf