Ungdomsarbeid i Zimbabwe



Erfaringer fra Zimbabwe – ungdomsarbeid og advocacy i en annen kontekst 

Hele 60 prosent av Zimbabwes befolkning er under 25 år. I mange Afrikanske land utgjør ungdom majoriteten i befolkningen. Til sammenligning er 40 prosent av befolkningen i Norge under 30 år. Ungdom utgjør majoriteten av befolkningen i Zimbabwe, likevel blir de fortsatt ekskludert og manipulert både politisk, økonomisk og sosialt. Derfor jobber utvekslingsprogrammet "Young Advocates for Change (YAC)" for å utvikle unge ledere og styrke ungdomsdeltagelsen i sivilsamfunnet. Programmet er finansiert av Fredskorpset og koordinert av African Alliance of YMCAs. KFUK-KFUM Global sender norske deltagere, som sammen med lokal ungdom, jobber for å mobilisere og styrke ungdomsarbeidet i lokale YMCAs i Zimbabwe, Kenya, Sør-Afrika og på Madagaskar. 

I Januar 2017 forberedte jeg meg til en annerledes, men spennende, hverdag i Zimbabwe. Det var med blandede følelser. Jeg var glad for muligheten til å få brukt min utdannelse, mitt engasjement og min kunnskap utenfor Norge, men jeg var spent på hvordan jeg skulle få det til. Samtidig var jeg redd for å møte på myndighetene. Det er ikke lov å drive med kritisk politisk aktivitet eller advocacy i Zimbabwe. Det er ansatt personer for å følge med på hva folk og organisasjoner gjør og sier. Demonstrasjoner blir møtt med vannkanoner og tåregass. I en såpass spent politisk situasjon er man naturligvis forsiktig med hva man sier, og til hvem man snakker. Det var ikke allmennkjent at jeg og partneren min var på et program kalt Young Advocates for Change. Det er enkelte ord man skal være forsiktig med å bruke. Advocacy er assosiert med politisk kritikk og change er assosiert med opposisjonen. Heldigvis fikk vi lite problemer med dette i gjennomføringen av våre aktiviteter og arrangementer. Man er bare nødt til å være kreative. 

I tillegg til den politiske situasjonen byr den økonomiske situasjonen på problemer. Mange ungdommer har ikke mulighet til å delta i ungdomsarbeid fordi de ikke har tid eller råd til å drive med frivillig arbeid. Medlemsavgiften i Zimbabwe YMCA er $6, litt over 50 kroner, noe majoriteten sliter med å betale. Arbeidsledigheten i Zimbabwe er på over 90 prosent enkelte steder, og folk prøver desperat å finne måter å tjene penger på. Selv om man har jobb er ikke lønnen alltid mye å skryte av. 

Vi skal være glade for at vi vokser opp i et land hvor barne- og ungdomsaktiviteter er så vanlig og anerkjent som det det er i Norge, og hvor foreldre stiller opp for at barna skal kunne gjennomføre disse aktivitetene. I tillegg har vi en regjering som bevilger penger til ungdomsorganisasjoner, i stedet for å minimere arbeidet. Vi blir gitt mulighet til å utfordre politikere på deres politikk, og ungdommens stemme i samfunnet er viktig. 

Dette året har vært det morsomste, mest lærerike og spennende i hele mitt liv. Jeg har fått masse arbeidserfaring og jeg har lært utrolig mye om meg selv som person, hva jeg kan få til og hva jeg synes er utfordrende. Jeg har fått venner jeg vil savne uendelig mye og mennesker jeg har møtt som jeg aldri vil glemme. 

 • Marte Steiro, YAC deltager 2017