Ungdom for ungdom


Solidaritetskomiteen på Valdres fhs

Valdres folkehøgskole, i samarbeid med KFUK-KFUM, har som mål å hjelpe ungdom i byen Lushoto, i Tanzania.
Hele skolen viser stor iver og engasjement til prosjektet. Gjennom flere arrangement i løpet av året, samler skolen inn penger til prosjektet.
Vi ser helt tydelig at skolens innsats er med å forandre liv i Lushoto!

Lushotoprosjektet

Valdres folkehøgskole har drevet sitt eget elevstyrte bistandsprosjekt i samarbeid med KFUK-KFUM siden 2012.
Prosjektets hovedmål er å hjelpe ungdom i byen Lushoto, i Tanzania, i form av idrett, mikrofinans og opplæring i å oppdage, avdekke og motarbeide korrupsjon.
Hele skolen engasjerer seg i prosjektet, og det hele ledes av en komité elever.
Hvert år besøker en klasse og en gruppe fra komiteen Lushoto for å følge opp prosjektet.
Suksessfaktoren er at prosjektet er fullt ut elevstyrt og alt engasjement stammer fra ungdom. Vi ser tydelig at innsatsen skolen har lagt ned i prosjektet de siste fem årene, har vært med å forandre liv i Lushoto.

Løp inn over en halv million

Som flere andre folkehøgskoler i landet, arrangerer også Valdres fhs et globalløp til inntekt for sitt bistandsprosjekt.
Løpet er årets store happening, og er et sponsorløp der både elever og lærere samler inn sponsorer på forhånd av løpet. Under selve globalløpet løper hver av deltakerne så mange runder de klarer i 20 minutter, hvorav hver runde er 370 meter. Det ble vist stort engasjement rundt prosjektet og løpet, noe som resulterte i en gevinst på over en halv million kroner, bare denne dagen!!
Globalløpet er den klart største inntektskilden til prosjektet, og skolen hadde satt seg et mål om å samle inn totalt 510.000 kr i løpet av året.
Upåklagelig innsatsvilje, stort engasjement og begeistring rundt prosjektet har ført til at dette målet allerede er forbigått. Globalløpet på Valdres folkehøgskole er mer enn bare et sponsorløp. Alle deltakerne kler seg opp i morsomme og kreative kostymer, mange ivrige og engasjerte publikummere er å finne rundt hele løypa, og i år ble det også arrangert basar, alt til inntekt for prosjektet.
Valdres folkehøgskole, er den KFUK-KFUM skolen som samler inn mest penger på globalløp, i følge KFUK-KFUM Global.

Andre arrangement

Globalløpet er den viktigste inntektskilden til Lushotoprosjektet, men i løpet av året blir det også arrangert andre kreative og sosiale happenings til inntekt for prosjektet. Vaffelsalg, sosiale arrangement som for eksempel Casinokveld og kino, og alle de tusen flaskene som blir samlet inn på skolen i løpet av året går rett til prosjektet i form av pantepenger. I tilegg har vi samlet inn penger ved hjelp av morsomme og utfordrende veddemål ved hjelp av Vipps.
Bestige Besseggen uten bruk av hender, eggkasting og bading i sølepytt er eksempler på veddemål som er gjennomført til inntekt for prosjektet.

 Vil du lese mer om Valdres folkehøgskoles bistandsprosjekt i Lushoto, kan du sjekke ut hjemmesiden vår: http://blog.vintereventyr.no/. Ønsker du å støtte prosjektet så finnes vi på VIPPS #121746


-Skrevet av: Benedicte Aglen Løkse