På pizzabar i Betlehem


Jeg glemmer ikke den kvelden i Betlehem. Vi brukte den gamle Peugot’en til Roselle på East Jerusalem YMCA.


På vei mot sentrum var vi innom og hilste på foreldrene hennes. En halvtime senere satt vi på en populær pizzabar. Vi ble der hele kvelden.
Fødselskirken så vi aldri, men vi var sammen med venner som hørte hjemme der i byen: Roselle, Mirvat, Hamo og Jonas. 

De er våre søsken i troen på ”Fredsfyrsten”, tross politisperringer og grenseposter, fengslede barndomsvenner, hatet og bitterheten som kontinuerlig ufred gir grobunn for i denne eldgamle byen. -Jeg forstår ikke, sa Roselle, at de kristne i vesten er så ukritiske. Hvem bryr seg om mitt folks lidelser? 

Var det noen som skulle ha grunn til å tvile, måtte det vel være våre venner fra Betlehem. Men evangeliet ga dem livsmot og trygghet. De hadde nok fått se det samme som gjeterne i nabolaget, en gang for lenge siden: Barnet, og ikke alt det andre.

Ufattelig sårbar kom Gud oss i møte. Derfor skal vi aldri behøve å beskytte og forsvare oss mot Gud, slik mennesker hver dag må gjøre overfor jordiske makter og myndigheter i frykt for sine liv. Slik viste Gud hva kjærlighet er og hva som teller aller mest.

I YMCA hadde de funnet et hjem for sin tro, grunn for sin verdighet og støtte i sin kamp. Og her hadde de funnet hverandre. Det ga dem hjelp til å holde fast i sine drømmer, uten å måtte fornekte sannheten om livet eller fornekte sin tro. 

Trekanten i logoen over døra til East Jerusalem YMCA minner oss om det kristne ansvar for hele mennesket. Det er mer enn fine ord. Det er den helhet som gjør juleevangeliet troverdig, ikke minst i dagens Midtøsten. 

I Betlehem synes julens fredsbudskap fjernere enn noen gang. I dag ville gjeterne mest sannsynlig ikke klart å komme seg inn til byen på grunn av muren.
Men klangen fra klokkene ville de hørt. Kirkeklokkene i Fødselskirken som trassig minner om den tro, det håp og den kjærlighet ingen murer kan hindre.
Skal de feirer jul hjemme i år, Roselle, Mirvat, Hamo og Jonas, da hører de også klangen, igjen.

-Skrevet av generalsekretær Øystein Magelssen, KFUK-KFUM

Har du lyst å gi en julegave til vårt arbeid i Palestina? Følg linken: https://kfuk-kfum-global.no/barnas-hoytid