Nordmann i Zimbabwe: Kulturforskjeller og mangfold gjennom Young Advocates for Change 2017


                    Skrevet av Marte Steiro, 24 år, Young Advocates for Change deltager 2017

22. januar pakket jeg sekken og begynte på livets hittil største eventyr som deltager på utvekslingsprogram met «Young Advocates for Change» (YAC). Stasjonert i en lokal Afrikansk YMCA Branch skal jeg altså bruke mine lederegenskaper og kunnskap til å engasjere meg i advocacy på samfunnsnivå, bidra til å skape trygge forum for unge mennesker der de fritt kan diskutere temaer som berører dem, kalt Power Spaces. Samt å holde workshops og opplæringer, og å nå ut til nye medlemmer og stakeholdere.

Mangfold og kulturutveksling 

Etter forberedelseskurs i Uganda med Fredskorpset (som finansierer YAC) og i Sør-Afrika med Africa Alliance of YMCA (som koordinerer), ankom jeg mitt nye hjemland 16. februar, og i de neste ni månedene vil Zimbabwes hovedstad Harare være hjemmet mitt. Denne reisen har bare så vidt startet, og jeg er sikker på at de neste åtte månedene vil gi meg utfordringer og opplevelser som vil forme meg videre. 

Både i Uganda og i Sør-Afrika diskuterte vi mangfold og kulturelle ulikheter, og at man bør møte nye mennesker og kulturer med et åpent sinn, og omfavne og tilpasse seg sin nye hverdag. Dette er ikke mitt første møte med afrikansk kultur, men det betyr ikke at det var bare enkelt å flytte inn i en ny kultur som er veldig ulik min egen.

Murungu  

Som eneste hvite beboer i Glen Norah, et high-density område her i Harare, vil jeg aldri kunne tilpasse meg lokalbefolkningen 100 prosent. Jeg vet at jeg som eneste hvite og ny skaper litt oppstyr og jeg kan høre at folk prater om meg for jeg hører til stadig ordet
murungu (hvit) blir nevnt i samtaler. For mange i dette området er det første gang de ser et hvitt menneske og mange av de minste barna i nabolaget var veldig skeptiske og redde i begynnelsen. Selv om jeg aldri vil passe helt inn utseendemessig prøver jeg på andre måter tilpasse meg. Jeg kan hilse, presentere meg selv og fortelle hva jeg skal og hva jeg har gjort på Shona, som er det mest utbredte Bantu-språket, og morsmålet til Shonafolket her i Zimbabwe. I tillegg prøver jeg å være like åpen og imøtekommende som menneskene her er mot meg, selv om det er veldig nytt og rart for meg å hilse på folk jeg ikke kjenner på gata.                                

Youth Camp i nærheten av Kadoma i Zimbabwe Foto: Marte Steiro 

Betydningen av YAC

YAC fokuserer i stor grad på personlig utvikling og å utvikle fremtidige ledere. Personlig har jeg aldri før reflektert like mye over hvem jeg er som person, min personlighet og hva jeg ønsker å oppnå som jeg har gjort de siste to månedene. Det er lettere å møte nye mennesker og kulturer når du har et klarere bilde av hvem du er og hvorfor du er som du er. I begynnelsen fikk vi spørsmålet "hvem er du?". I januar hadde jeg problemer med å svare på det spørsmålet, men i dag svarer jeg at "jeg er en åpen, engasjert og lærevillig person, med en genuin interesse i andres velvære og som ønsker å få ut det beste i andre". 

Jeg ser på YAC som en utrolig mulighet til å reise, oppleve, erfare og utvikle seg selv. Jeg vet at på slutten av dette året vil jeg sitte igjen med unike opplevelser, kunnskap og erfaring om meg selv, Zimbabwe, YMCA og ulike kulturer, samt møter med fantastiske mennesker som jeg ikke ville vært foruten.

Vil du være deltaker i Young Advocates for Change-programmet i 2018? Klikk her for mer informasjon.