Hva skjer i Paris?


Denne uken samles verdens ledere til klimaforhandlinger i Paris. Men hva er egentlig greia? Og hvorfor er det så mange ungdommer fra KFUK-KFUM som reiser til Paris for å være med på tørre forhandlinger?

Det snakkes om klimaforhandlingene på nyhetene som aldri før. Mange har hørt at Erna Solberg har tatt turen til Paris, og vi har gått i klimamarsj over hele landet. Men hvorfor? Vi gir deg en innføring i klimatoppmøtet i Paris.

Deltakere på Klimacampen ønsker 0 utslipp innen 2050.

En innføring i klimaforhandlingene

Menneskeskapte klimaendringer er en av de største utfordringene verden står ovenfor. Konsekvensene av global oppvarming merkes allerede i dag gjennom mer ekstremvær, mer tørke, og mer flom. Dersom temperaturen fortsetter å stige vil det føre til enda større effekter som kan ødelegge menneskers livsgrunnlag og føre til at det biologiske mangfoldet i verden reduseres. 97 % av verdens forskere er enige om at klimaendringene skyldes utslipp fra mennesker. De siste prosentene er flinke til å kverulere, men vi lar oss ikke lure - klimaendringene må stanses nå!

Det er oppgaven til dem som samles i Paris i disse dager. Målet de neste to ukene er å bli enige om en global avtale som skal sørge for at utslipp av klimagasser som bidrar til global oppvarming reduseres. Du har kanskje høre om 2-gradersmålet? Det er et mål som sier at gjennomsnittstemperaturen i verden i 2100 må ikke være mer enn 2 grader høyere enn den var i 1850. Forskere mener at to graders temperaturstigning er grensen for hva naturen kan tåle. Stiger temperaturen mer enn det vil klimaendringene bli umulige å kontrollere, og vi vil oppleve store endringer i hvordan naturen oppfører seg. Men vi er allerede godt på vei. Gjennomsnittstemperaturen har steget med 0,85 grader siden 1850, og med alle utslippene vi ser i verden i dag vil dette bare øke. Målet for møtet i Paris er å vedta en avtale som skal sørge for at alle land kutter sine utslipp slik at vi ikke varmer opp kloden mer. 

Klimarettferdighet

For KFUK-KFUM Global er det viktig at klimarettferdighet blir et styrende prinsipp for den nye avtalen. Rike land har det største historiske ansvaret for klimautslipp, men det er verdens fattige som opplever konsekvensene sterkest. Klimaendringer er på denne måten et urettferdighetsproblem. Når vi legger vekt på klimarettferdighet som et styrende prinsipp, betyr det at vi ønsker at denne urettferdigheten skal danne grunnlaget for det man blir enige om. Det innebærer at Norge og andre rike land må ta sitt historiske ansvar på alvor, og sørge for en omstilling fra fossil til grønn energi. Det innebærer at vi må kutte utslipp i Norge drastisk og umiddelbart. Det betyr også at de rike landene må bidra med penger slik at de landene som blir hardest påvirket av klimaendringene kan omstille seg. 

Deltakere på Klimacampen under åpningen mandag kveld. Foto: Romulo Dantas

KFUK-KFUM Global er på plass

KFUK-KFUM Global er selvfølgelig tilstede under klimaforhandlingene i Paris. Vi synes det er urettferdig at de rike landene i verden har forurenset i mange år, og så er det de fattige landene som får føle konsekvensene hardest. Vi mener at det er ungdommen som har muligheten til å skape en grønn og bærekraftig fremtid. Og vi vil vise at vi er en del av den internasjonal stor organisasjon som ønsker en bedre fremtid. Derfor har YMCA arrangert Klimacampen som er et tilbud for ungdommer fra YMCA-organisasjoner over hele verden. 360 ungdommer fra 43 land er samlet for å vise verdens ledere at vi bryr oss om fremtiden!  

Denne uken reiser 10 nordmenn til Paris for å følge forhandlingene, for å lære om klimaendringer og klimapolitikk, og for å påvirke dem som bestemmer. Neste uke skal 10 nye ungdommer fra Norge ned for å ta over stafettpinnen. De kommer til å sende oppdateringer hjem slik at vi som er i Norge også kan følge med på hva som skjer. Blant annet skriver de på bloggen til YMCA som du kan finne her, med oppdateringer fra de første dagene allerede på plass. 

Har du spørsmål om hva som skjer? 

Alle de frivillige som er i Paris er tilknyttet KFUK-KFUM Global, Norges KFUK-KFUM eller KFUK-KFUM speiderne. De er i Paris for å representere hele KFUK-KFUM bevegelsen, og kan svare på dine spørsmål. Lurer du på hva som skjer? Har du et spørsmål til den norske klima- og miljøministeren som du ønsker at delegasjonen skal stille dersom de møter henne? Eller vil du bare sende en oppmuntrende beskjed til dem som er i Paris? Ta kontakt med delegasjonen da vel! Du kan sende dem en twittermelding og tagge @KFUKKFUMGlobal, eller du kan stille et spørsmål på Facebooksiden til KFUK-KFUM Global. Her, og på disse nettsidene, vil dere også finne oppdateringer fra forhandlingene de neste ukene. Eller du kan sjekke ut Instagramkontoen vår for å få bildene fra Paris.

Les om Bjørg som er på klimaforhandlingene i Rana Blad. 

Se og hør oppdateringer fra Kaja, Bjørg og Sofie i videoene under.

Live from Paris - World YMCA's Camp Climate - Day 2! #y4climate #worldymca #campclimate

Posted by World YMCA on Wednesday, 2 December 2015

LIVE FROM COP 21/Paris - World YMCA's Camp Climate - Young Leaders Speak!

Posted by World YMCA on Tuesday, 1 December 2015