Hva skjer i Marokko?


Ukens viktigste utenriksnyhet kommer fra USA, og andre nyheter har falt i skyggen. Men denne uken startet FN sine klimaforhandlinger COP22 i Marokko, bare en ukes tid etter at Parisavtalen trådte i kraft. Synnøve, frivillig i KFUK-KFUM Global, oppdaterer oss om hva som skjer i Marokko.

YMCA delegasjon på FN sin klimaforhandlinger i Marokko. Foto: Synnøve Gimse

Jeg heter Synnøve, er 21 år og har vært i KFUK-KFUM siden jeg var 15 år. KFUK-KFUM og KFUK-KFUM Global har tatt meg mange steder; denne gangen til FNs klimakonferanse i Marokko. Her representerer jeg World YMCA sammen med ti andre YMCA delegater fra hele verden og bor på World YMCAs Camp Climate. 

Dette er første gang jeg er tilstede på klimakonferansen og det er mye å lære. Konferansesenteret består av en stor plass med digre telt. I noen av teltene er møterom og saler der forhandlingene foregår. I andre telt er det utstillinger, paviljonger og møterom for sivilsamfunn og media. Første kode å knekke på denne konferanser er hvordan man orienterer seg i kaoset av møter, arrangementer og aksjoner. 

Så langt har jeg vært i møte med norsk sivilsamfunn, et forhandlingmøte, deltatt på aksjoner og laget en videoblogg. Forhandlingmøtet jeg var på handlet om implementering av Paris avtalen. Det ble blant annet snakket om finansiering. I går deltok jeg på en aksjon arrangert av amerikansk ungdom i samarbeid med ungdommer fra hele verden om valgresultatet i USA. De amerikanske ungdommene her på konferansen reagerte med tårer på valgresultatet. Konklusjonen på aksjonen ble at det nå først og fremst er opp til oss å stanse klimaendringene. 

Med Stop Poverty-kampanjen ønsker vi å utrydde fattigdom. Det er umulig om vi ikke stanser klimaendringene. Avgjørelsene som tas her på klimakonferansen er viktige i denne sammenheng. Likevel er det ikke på konferansen de faktiske endringene må skje: det er i hverdagene våres. Det innebærer endringer på personlig plan, men også at norske politikere tar ansvar. I Norge lever vi i et demokrati. Det betyr at endring ikke skjer om ikke vi gjør det tydelig for politikerne at vi ønsker endring. Derfor er det opp til du og jeg. Jeg skal fortsette å jobbe med mine personlige utslippskutt samtidig som jeg fortsetter arbeidet med å påvirke våre politikere her på konferansen og hjemme i Norge.

Hilsen Synnøve