Andakt: Hva er ordene dine verdt?


Jeg ble spurt om å skrive en andakt om klima, men denne andakten handler om å gjøre noe.

Fra ord til handling: frivillige i KFUK-KFUM Global lager kampanje for en mer rettferdig klimapolitikk.

For, etter tusen andakter om klima, så vet vi at vi mennesker har ansvar for jorden vi bor på. Forvalteransvar og de greiene der. Vi vet vi har et ansvar for våre medmennesker, og det aner meg at du som leser denne andakten vet en del om hvor mye vi mennesker gjør galt, hvor dårlig det står til med jordens klima og hvilke konsekvenser det får for mennesker som bor i fattigere land enn oss. 

Hva gjør du med det? 

I kapittel 21 av Matteusevangeliet, forteller Jesus om en vingårdseier som har to sønner. Han ber begge om å gå ut og arbeide på gården. Den ene sier han ikke vil, men angrer senere og går og gjør et godt dagsverk. Den andre sier at han skal gjøre det, men dagen går og han løfter ikke en finger. Kanskje var det litt for vanskelig å reise seg fra sofaen og Netflix akkurat denne dagen. Etter at Jesus fortalte historien spurte han de som stod og hørte på: «Hvem av disse to gjorde som faren ville?» «Den første», svarte de. 

Det handler ikke bare om å vite nok, ha lyst til å hjelpe eller snakke høyt om det. Om vi ikke gjennomfører med handling blir ordene våre lite verdt. 

Jeg synes det er imponerende med dem som bruker dobbelt så lang tid på reisene sine for å reise miljøvennlig. Jeg synes det er dødskult med dem som er vegetarianere eller har shoppestopp for klimaet sin skyld. Men hva er beundring min verdt når den ikke får meg til å bli med i kampen selv? 

Kelly Clarkson ble bedt om å markere nok en skoleskyting i USA med et minutts stillhet på Billboard Music Awards. Hennes respons var: «I’m so sick of moments of silence. Why don’t we do a moment of action? Why don’t we do a moment of change?». 

Tida for de gode og riktige ordene er borte. 
Nå trenger vi handling.

Andakten er skrevet av Øyvind Rudolf Sønnesyn Berg.