Historier fra Sør-Sudan: KFUKs levebrød-program i Kiryandongo flyktningleir


Les om arbeidet Sør-Sudan KFUK driver i flyktningleiren Kiryandongo.

                                                       Skrevet av Nina Søraa, frivillig i KFUK-KFUM Global

På grunn av den pågående konflikten i Sør-Sudan, har det de siste par årene vært en enorm tilstrømming av sørsudanske flyktninger til det nordlige Uganda. I Kiryandongo flyktningleir har Sør-Sudan KFUK sammen med Uganda KFUK derfor begynt å arbeide med traumebehandling, peacemaker-grupper og levebrød-program (economic empowerment). Siden arbeidet startet i oktober 2016 har det blant annet blitt opprettet 22 spare- og investeringsgrupper for kvinner, og vi har fått besøke tre kvinner som har startet virksomheter som har vært livsnødvendige for å klare seg i leiren.

Asunta John (34) 

Asunta ankom Kiryandongo i oktober 2016 og ble med i en av spare- og investeringsgruppene allerede samme måned. Hun har vært i gjennom flere av kompetansetrenings-programmene til Sør-Sudan KFUK, og har opprettet en egen restaurant i leiren der de frivillige i KFUK ofte kommer for å spise lunsj. Hun har 7 barn å ta vare på, og sier at uten driften av restauranten sin hadde det aldri gått rundt. På grunn av suksessen med restauranten er det flere kvinner som har blitt inspirert av bedriften hennes og folk kommer stadig innom for tips om hvordan de selv kan bli med i en av gruppene.

Asunta John  FOTO: NINA SØRAA

Martha Nyaal (25) 

Martha kom til Kiryandongo i 2015, og etter å ha blitt med i en spare- og investeringsgruppe med 15 andre kvinner startet hun en frisørsalong. I perioder med stor tilstrømming av nye flyktninger er det mange som kommer innom frisørsalongen, men i de rolige periodene fikk hun ideen om å utvide slik at hun nå har åpnet en restaurant ved siden av sammen med en venninne. ”Folk trenger alltid mat,” sier hun og forteller at med begge bedriftene i gang så går ting akkurat rundt. ”Jeg har ansvar for å brødfø 22 familiemedlemmer, og hadde aldri klart meg på matutdelingene fra FNs matvareprogram alene.”

Martha Nyaal (t.h.) og venninnen (t.v) hun har åpnet en restaurant med FOTO: NINA SØRAA


Natasha (14) 

Natasha passer småsøstrene og butikken til moren mens moren står i kø for utdeling av matrasjoner. Etter at moren ble med i en av KFUKs spare- og investeringsgrupper, fikk hun nok midler til å åpne egen butikk som selger enkle varer som mel, ris, te og potetgull. Her kommer det folk stadig innom for å handle.

Natasha FOTO: NINA SØRAA

Støtt arbeidet til Sør-Sudan KFUK!

KFUK Sør-Sudan skaper håp, og de bygger fred. Vi utfordrer deg nå til å investere i arbeidet til KFUK Sør-Sudan i form av en fast månedlig gave. Din gave skaper en mer rettferdig verden!