Graffiti for rettferdighet


«Den som vil ha frihet må kjempe for det, for frihet kommer ikke av seg selv». Dette var min venns budskap til meg like før han døde. Han døde mens han prøvde å hjelpe en annen som hadde blitt skutt av israelske styrker i Dheisheh flyktningleir, der vi bor. Dette er mitt liv, selv om jeg bare er 20 år.

Livet i Dheisheh under den israelske okkupasjonen kan være farlig. Mange av mine venner har blitt drept de siste årene, og flere har blitt arrestert eller anholdt. Soldatene kommer flere netter i uken og bryter seg inn i husene her. Jeg sitter ofte med en følelse av, og en konstant frykt for, at mitt hus kan være neste. 

Min kamp, og den motstanden jeg tror på, er å spre informasjon om vår situasjon til så mange som mulig, og å aldri glemme vår kultur og historie. Derfor har jeg etablert en ungdomsgruppe for å vise verden at palestinsk ungdom, på tross av alle vanskelighetene okkupasjonen fører meg seg, vil fortsette å kjempe for et fritt Palestina. Vi arrangerer informasjonsmøter, kulturkvelder og andre aktiviteter for å dele våre historier. 

I min motstandskamp bruker jeg spraybokser og maling for å dele mitt budskap på husvegger og murer. En som meg, som har mistet mange venner, kunne kanskje gitt opp håpet, men jeg har valgt et liv i kamp for å minnes dem jeg har mistet. 


Skrevet av Bashar, frivillig for Joint Advocacy Initiativ (JAI)

Først publisert i Globalnytt 2/2022