Globalambassadørene på Sri Lanka


Globalambassadørene fra KFUK-KFUM Speiderne har vært på en spennende reise til Sri Lanka!


Globalaksjonen er en innsamlingsaksjon hvor pengene går til viktige samarbeidsprosjekter i sør. Vi var nysgjerrige og ville lære mer, derfor søkte vi om å bli globalambassadører! 

I mars 2016 fikk vi oppleve Sri Lanka på en helt unik måte. Sammen med representanter fra YWCA Sri Lanka dro vi rundt på øya og besøkte lokale grupper. YWCA Sri Lanka er en av organisasjonene vi støtter gjennom Globalaksjonen. De jobber med små prosjekter rundt om i hele landet og påvirker lokalsamfunn og menneskers liv til det bedre. Vi møtte kvinnegrupper som sammen lagde og solgte sandaler for å skape inntekt, jenter yngre enn oss som brenner for å spre informasjon om seksuelle overgrep, voldtekt og kvinners rettigheter, og familier som jobber sammen for å bygge opp kvinnens rolle i samfunnet. 

Fellesnevner for alt vi så og opplevde var at YWCA var involvert, måtte det være økonomisk støtte, materiale eller kursing i regnskapsføring, menneskerettigheter og lignende. Turen gav oss akkurat det vi hadde håpet – forståelse og motivasjon til å kunne fremme Globalaksjonen som noe relevant hjemme i Norge. Etter å ha sett med egne øyne hva vi jobber for skal vi nå få dere her hjemme til å se det samme! Vi skal utvikle materiell, fortelle og promotere. Aldri før har unge mennesker hatt så mye påvirkningskraft som nå og vi må bruke den så godt vi kan. Internett, sosiale medier og ytringsfrihet er viktige midler som vi kan utnytte for å engasjere store menneskegrupper og faktisk gjøre en forskjell. Endringer starter i det små, så hvorfor ikke begynne i lille Norge? 

SRI LANKA
Fram til 2009 var det borgerkrig på Sri Lanka. Og selv om det nå er fred, er fortsatt mange fortvilet over dagens situasjon. Fattigdom, korrupsjon og vold preger hverdagen til mange. KFUK på Sri Lanka jobber for å skape en bedre hverdag og fremtid for landets fattigste. KFUK-KFUM Global har samarbeidet med YWCA Sri Lanka siden 1995. Satsningsområde for KFUK-KFUM Global i samarbeid med Sri Lanka YWCA er blant annet
• Spare og investeringsgrupper
• Kvinne/jentegrupper
• Rådgiving om rettigheter og fredsarbeid.
I spare – og investeringsgruppene lærer kvinner og ungdommer hvordan penger kan forvaltes på en god måte slik at de får bedre økonomisk stabilitet og sikkerhet. Det skaper en tryggere fremtid for familiene og lokalsamfunnet. KFUK jobber for at jenter skal tørre å heve stemmen, engasjere seg og jobbe for rettferdighet, fred og like rettigheter for gutter og jenter. Politisk påvirkningsarbeid og FNs resolusjon 1325 om kvinner i krig og konflikt er særlig viktig for KFUK på Sri Lanka. 
LITT OM HELLE:
Jeg er Helle Dising, 18 år, fra Trondheim. På fritiden er jeg småspeiderleder i Byåsen KFUK-KFUM spei- derne, og synger i Lightning TenSing på Hoeggen. Jeg er så glad for at jeg ble Globalambassadør. Livet mitt er nesten snudd på hodet, og jeg føler at det er til det bedre. Jeg gleder meg utrolig mye til å komme i gang med kampanjen, og ser fram til muligheten til å jobbe for en bedre verden. Skritt for skritt. 

LITT OM SYNNE:
Mitt navn er Synne Hansen, jeg er 17 år og leder i Jessheim KFUK-KFUM-speiderne. Da jeg hørte det var muligheter for å bli Globalambassadør, tok ikke lang tid før nysgjerrigheten min hadde overbevist meg til å søke. Jeg ville vite hva det gikk ut på, hva jeg kunne bidra med og hvordan vi kan gjøre problemene mindre. De neste to årene kommer jeg til å lære utrolig mye, oppleve noe nytt og, forhåpentligvis, være med å gjøre en forskjell. 

BLI MED PÅ SELFIE PULLA-KAMPANJEN!
Den tamilske sangen «Selfie Pulla» av Ilayathalpathy Vijay og Sunidhi Chauhan er en stor hit på Sri Lanka. Tittelen betyr Selfie-Jente, noe som passer bra til Globals arbeid for jenter og kvinners rettigheter. Både YMCA og YWCA på Sri Lanka står klare til å ta utfordringen – bli med du også!
Kampanjen går ut på at du laster opp et bidrag på Instagram, Facebook eller Youtube med hashtaggene #selfiepulla og #globalselfie. Bildet eller filmen kan være inspirert av globalaksjonen eller musikkvideoen til «Selfie Pulla». Kanskje klarer dere å samle en hel gjeng og lage deres egen versjon av musikk- videoen? Fristen til å sende inn bidrag er 31. oktober 2016 og vinneren får en premie fra oss! Nå er det bare å dra med seg venner, familie, naboer og kjæledyr og lage det kuleste, mest kreative bidraget!